måndag 13 februari 2017

TRIBE

Stamtillhörighet. Det är det allra mest grundläggande för att förstå sig på Kenya. Och ändå är det nästan omöjligt att förstå. 
Kenya är en produkt av kolonialism. Vita människor har dragit gränserna, vita människor har hetsat stammar mot varandra, byggt allianser och utpekat fiender. I vissa fall bygger konflikterna på påhittade skillnader, ibland finns det århundraden av rivalitet bakom. Stamgrannar som på 1600-talet stal getter stjäl numera mark.

Vissa stammar "straffade" sina hopplösaste medlemmar som inte kunde strida/jaga/odla/bygga med att skicka dem till skolan. Sådana stammar har socialt evolutionärt klättrat i hierarkierna i dagens moderna samhälle där utbildning är en fördel. Andra stammar har typ fått rollen som ursprungsbefolkning och har någon slags dubbelidentitet där den yttre bilden är väldigt gammeldags och moderniseringar från yngre generationer "hotar" stammens roll som landets "turistattraktion" och därmed riskerar brödfödan.

När universitetet väljer en ny rektor ur "fel" stam dyker guvernören upp för att tillrättavisa staben och få stammar ur lägre hierarki att stiga ner från stegpinnarna.

Man vet vilken stam man vänder sig till om man vill få något byggt eller varifrån man bör köpa sina kycklingar. Vissa arbeten "passar" bara vissa stammar. Och man vet vilket stam man inte ska köpa bil av. Står det i tidningen att polisen har anhållit någon för att haft sex med en get så skrockar folk och vet precis vilken stam det handlar om. Annat hade det varit om det varit en åsna... eller en höna... :-D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar