måndag 10 augusti 2015

Den utan synd kastar första stenen...

Den utan synd kastar första stenen... Uppenbarligen finns det många utan synd som är redo att kasta sten. Och ett rätt stort gäng med egna synder som behöver kamoufleras bakom andras synd också.
Det har varit en rätt mörk tid i Kenya medan jag varit hemma i Sverige.
En av landets tidningar publicerade en lista med namn och bild på några av landets HBTQ-personer. En del av dessa var aktiva i HBTQ-rörelsen men andra hade inte kommit ut varken till familj eller vänner och kanske särskilt inte till arbetsgivare, kollegor och grannar. Och rent oavsett garderobstatus var givetvis publiceringen av tämligen grumligt nyhetsvärde.

Vicepresidenten, en lite otrevlig man med ett imponerande eget glashus klart olämpligt att kasta sten i (brott mot mänskligheten som han står anklagad för vid tribunalen i Haag måste ju ändå klassas som ett värre brott än att ha sex?) uttalade sig i frågan och påpekade att "det inte finns rum för homosexuella och sådana där i Kenya". Han betonade det onaturliga i sådant beteende och hans pressekreterare tillade vänligt att sådant beteenden är synnerligen oafrikanskt. Nu är ju inte detta sant. Kenya har ett antal praktiker vad gäller sexuella förhållanden som inte direkt innefattar enbart man + kvinna; såsom månggifte, barnbrudar och vissa stammar där kvinnor lever tillsammans. Inte heller djursex bör väl betraktas som helt oafrikanskt om man ska lita på lokaltidningens rapportering... 

Det här med homosexualitet är ju dock lagligen förbjudet och även om konstitutionen är liberal och ger stora friheter till befolkningen och betonar mänskliga rättigheter, och även om man knappast har råd att betala homosexuellas vistelse i kenyanska fängelser under fjorton år så finns lagrummet att bestraffa homosexuella handlingar. Den lagen är ju dock allt annat än afrikansk utan baserad på den koloniala tidens moralmissionerande. 

Vid president Obamas nyliga besök i Kenya var frågan om same-sex marriages den mest fruktade. Och han tog faktiskt upp frågan. Betonade att man inte kan välja vilka mänskliga rättigheter man vill ha. Presidentens vältrimmade politikersvar blev att frågan är en politisk "icke-fråga" i Kenya idag. Rent politiskt är det ju sant. Politikerna bör ge fan i hur folk har det i sängen och arbeta för jämställdhet, minskad korruption, fattigdomshantering etc. Men för enskilda individer inom HBTQ-spektrumet är frågan i högsta grad en fråga om daglig överlevnad. För när min homosexuelle vän i bibliskt retorisk anda uppmanade folk på sin Facebookvägg att kasta första stenen var detta den sten som träffade hans ytterdörr i hemmet under natten. Uppenbarligen finns det folk som är utan skuld och utifrån denna lättnad kan kasta mycket tunga stenar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar