måndag 7 april 2014

Höjd beredskap!!!

Amerikanerna har flytt stan. Evakuerat sina studenter till Tanzania, av säkerhetsskäl. A bit jumpy som professorn här säger. En öde galleria och militärpolis som vaktar huvudsjukhuset i stan. Rykten som säger att "bad men" är i stan. Hot om terrordåd. En man med svenskt pass har arresterats för rekrytering av folk till al-Shabab, den terroristlistade somaliska organisationen som hittills gjort livet osäkert längs Kenyas östkust.
Det låter som en dålig film med tveksamma svartmuskiga män och halvtaskig story, men är läget i Eldoret just nu.
Ambassaderna är lugnare och kallar det förhöjd beredskap. Och rekommenderar sunt förnuft och att icke utsätta sig för risker. Ni vet det där meningsfulla tipset att akta sig för terrorism...
Och alla kan vi ju inte fly som amerikanska råttor.
Det är mest lite absurt. Eldoret är en lugn stad och har dåligt med bra terroristmål, rätt ont om vita människor och ligger onära några viktiga gränser.
Och i mitt hus i utkanten av stan blommar änglatrumpeten, regnet strilar ner och historien, världspolitiken och de religösa krigen är väldigt långt borta.
Och om man ska öva sig i att hålla sig undan från terrorister, var börjar man då?...
Jo, vet ni vad, jag tror att man håller terrorismen borta genom vardagsliv. Att inte ge publicitet till hatet genom rädsla och flykt.
Så här är jag mitt i världen.
Och ni är välkomna hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar