fredag 27 juni 2014

Politiska spänningar orsakar skolstopp.

Er utrikeskorrespondent är på plats igen. Man vet att man lever i en "demokrati" när barnen idag har ledigt från skolan pga "political tension"
Guvernören har förbjudit en politiker att komma på turné hit ("för han hör hemma i annat område och det skulle störa den allmäna ordningen"). Politikern har lovat komma ändå. By force om han måste. Gatsten och tårgas står på agendan.
Denna man är Raila Odinga, ännu en av Kenyas halvfräscha politiker som stod som förlorare i det omstridda valet 2007 där man bland annat eldade upp kvinnor och barn i en kyrka här i trakten.

Kenya är en tveksam demokrati.  Det politiska systemet bygger på stamtillhörighet, inte ideologier. Man röstar på en av de sina för att han kommer att förbättra för den egna stammen, anställa folk han kan lita på från den egna stammen och utveckla sin hembygd.
I ett sånt system blir det logiskt att en politiker som kommer från fel stam, fel område, inte ska tillåtas propagera för andra stammar.
Stamrivaliteten är uråldrig, men den nuvarande formen beror överförenklat på att de kolonialiserande britterna favoriserade folkslag som hjälpte dem och motarbetade dem som vägrade. Utbildning förunnades vissa men inte andra, landområden beslagstogs och folk tvångsförflyttades. Kvar när britterna lämnade för 50 år sedan är en politisk röra. Och ett stamtänk som fortfarande genomsyrar hela samhället.
Så vi får väl se hur det går med tårgasen.
Än så länge hörs mest marschmusik från stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar