torsdag 19 juni 2014

Världen slutar inte utanför ICA!


Är det jobbigt med tiggarna utanför ICA?
Inte sådär att du skulle hälla vatten på dem, inte du inte, du är ju en god rmänniska som kan se klasskamp och politiska orättvisor även när de inte sträcker ut en smutsig tattarhand.
Men ändå lite för nära, lite obehagligt att det sker just här. Så du tittar bort, för liiite jobbigt är det ju. Men, även om din lön är pissig och du tvingas handla Nettos riktigt eko-onda fläskfilé till fredagsmyset så är din fattigdom rätt relativ. Du har inte sju ungar som du lämnat hemma i Rumänien i en skitig fallfärdig by i bergen. Du sitter inte på gatan och längtar hem. Du tillhör inte Europas yttersta underklass.

Och om vi lämnar din lokala ICA-affär finns världen runt hörnet. Det är långt från ICA till Syriens flyktingläger eller krigshärdarna i Sydsudan. Det är långt från vår fläskfilé till majsvälling på smutsigt vatten i Sydafrikas kåkstäder. Och det är svårt att föreställa sig livsvillkoren bortom vår värld.
700 mil bort finns min vardag. I Kenya. Jag är ju här på utlandstjänst från mitt hemuniversitet för att hjälpa till att starta en universitetsutbildning som saknas i landet. Här sträcks det dagligen ut massor av händer och min skam över att vara vit, västerländsk och priviligierad har aldrig varit större.

Kenya är inte ett av Afrikas fattigaste länder. Här är också tämligen politiskt stabilt och inga krig pågår. Men man har en av Afrikas sämst utvecklande ekonomier. Här produceras en hel del jordbruksprodukter, när vädret tillåter det, men det finns få andra näringar. Och här lever drygt 40% av befolkningen under FN:s fattigdomsgräns.
FN’s fattigdomsgräns är ett konkret mått på fattigdom och mäts i konsumtionskraft per person. För närvarande ligger gränsen för extrem fattigdom på 1,25$ om dagen. (För problematisering av fattigdomsgränsen läs denna blogg: http://www.owen.org/blog/4690.)
Vad 1,25$ dock egentligen betyder är att folk i världen är fattigare än vad du någonsin skulle vilja drömma om. Dessa tillhör de 1,5 miljarder av världens befolkning som lever i extrem fattigdom. Eller den ytterligare miljard som har 75 cent ytterligare att lyxkonsumera för per dag.  

Den extrema fattigdomen i Kenya ser man överallt. Gatubarn som sniffar lim för att minska hungerkänslorna, tiggare med bensår fulla med flugor, försäljare med tre apelsiner till salu, uttorkade åkerplättar och otaliga barnhem med barn som mestadels förlorat sina föräldrar i den stora AIDS-epidemi som pågår i de subsahariska länderna.
Det är då man inser att det finns mycket nyttigt att göra för de pengarna som vi västerlänningar tjänar utöver fattigdomsgränsen. Inte för att global solidaritet alls är enkelt. För på din ICA finns dyra sockerärtor som plockats av fattiga kenyaner och transporterats med klimatvidrigt flyg. Och i Afrika sitter rika potentater med västerländska kontakter som lever gott på västerländskt bistånd. Skänkta pengar löser inte politiskt konstruerade orättvisor. Men de kan mätta hungriga magar. Och de kan ge utbildning som gör skillnad. Och då har du ändå råd att skänka den romska damen en femma. 

För världen, kamrat, slutar inte utanför ICA.

Statistik över fattigdom och rättvisefrågor som kan ge lite perspektiv på världen kan du fördjupa dig i här:
1. Interaktiv FN-statistik på svenska: http://www.globalis.se/ 
2. UN Human Development Report 2013: http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/14/hdr2013_en_complete.pdf  
3. World Justice Project 2014: http://worldjusticeproject.org/sites/default/files/files/wjp_rule_of_law_index_2014_report.pdf

Praktisk hjälp, som faktiskt fungerar, kan du ge här: 
1. Genom att stödja SOS Barnbyar lägger du grunden för barns utbildning och utveckling: http://www.sos-barnbyar.se/
2. Genom KIVA kan du ge microlån till folk som behöver det.
a.) Läs igenom folks livsöden och se vad du vill satsa på: http://www.kiva.org/lend
b.) Samarbeta i Socialist-nätverk, HBTQ-nätverk, Ateist-nätverk och satsa på projekt som ni vill stödja: http://www.kiva.org/teams 

Som soundtrack när du läser denna blogg rekommenderas varmt Johan Johanssons inlägg i debatten:
http://nyheter24.se/debatt/771231-johan-johansson-forr-sa-blev-man-sjuk-nu-har-den-sjuka-blivit-lat

 * I viss redigerad form har denna text även publicerats i Proletären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar