torsdag 26 februari 2015

Det är inte varmt!

Det är inte varmt.
Jag upprepar: Det är inte varmt.
Jag vet att det är så ni tror det är i Afrika. Men Afrika är en kontinent. Det är varmt. Det är djävligt varmt, det är inte så varmt, det är rätt svalt, det är kallt, det är freezing djävla kallt. Det beror på var man är på kontinenten, i landet, höjd över havet, när på året och när på dygnet. Det beror på hur man är klädd och hur välbyggda husen är.
Vi vet ju detta. Så är det ju i Sverige. Sverige är ju ett avlångt land, och ändå så litet. Vi har ju inte midnattssol överallt, snön ligger inte året om, renarna springer inte på gatorna i hela landet och samer dansar inte traditionella jojkdanser på discon runt om i landet.
Och Eldoret ligger visserligen nära ekvatorn (och solen!) men vår stad ligger på hög höjd. Här är det vanlig svensk sommar när det är varmt. Visserligen de varmare svenska sommardagarna men ändå. Bristen på regn under torrperioden och det ständiga dammet bidrar aningen till att ge en aningen torrare och varmare känsla, men solen går likt sjutton alltid ner kl.19 och det blir mörkt och svalt under natten. Och husen är oisolerade så i sovrummet är det rätt kyligt vissa nätter.
Men visst 20 mil bort finns varm savann,  torra acaciaträd och sängar med lakan som klibbar.
Under regnperioden är det inte varmt.  Kyliga förhöstregn som öser ner kyler av luften och tunga moln skyller solen.
Så nej, Afrika är inte varmt.
Inte överallt, inte dygnet runt, inte året om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar