onsdag 4 december 2013

Hemskolning


Oj vad höstterminen har gått fort.
Eftersom jag fortfarande inte har fått något arbetstillstånd så "hjälper" jag bara till på Universitetet. Bland annat har jag ansvar för runt 300 nya studenters utbildning i akademiskt skrivande, en kurs som har varit jätteintressant att utveckla och som jag gärna skulle göra något av på hemmaplan också. Jag gillar ju att undervisa. Ibland glömmer jag bort det, och ibland får man ju inte gilla det eftersom man bara ska vara en stöttande coach i studenters utveckling och ibland beter sig studenter på ett sätt som gör att man glömmer varför man överhuvudtaget tog jobbet som lärare.
Men jag har ju en annan undervisande roll också och det är som hemskolande mamma! Och vet ni: det är nog det roligaste jag gjort!
Jag har ju alltid varit lite hemskolningsskeptisk när man ser vilka ägghuvuden det är som sysslar med sånt; spritt-språngande-galet kristna och allmänt konspirationsteoretiska nötter som tror att allmänkunskap kan skada dina inavlade gener. Och jag tror ju fortfarande att det är nyttigt att träffa olika människor i skolans värld och få en allmänbildning som du delar med andra i ditt samhälle. Men nu är det ju så att skolsystemet har sina uppenbara brister här i Kenya och för att ha tillnärmelsevis samma utbud av kunskap som kamraterna i Sverige så hemskolar vi en dag i veckan + att jag även förbereder material att jobba med de dagar då jag är på universitetet.

Här har  ju barnen "sommarlov" nu så dagarna är långa och kan fyllas med massor av matnyttigt. Och här kommer en liten rapport kring vad vi gjort under hösten.  

Svenska: Vi har gjort en massa sidor i boken Språkskrinet som vi fick med oss från skolan där hemma. Det är helt enkelt en övningsbok i svenska som övar stavning, vokabulär, grammatik och språkstilar. Vi har gjort stavningsövningar kring dubbelteckning från www.lektion.se och letat stavningsappar att öva i. Vi har skrattat åt särskrivningsexempel och rättat dem tillsammans. Vi skriver mail och brev och har hittat en fantastiskt fin sajt som heter www.storybird.com där man får använda bilder av riktiga konstnärer och skriva berättelser till. Det blir jättefint och nästan som riktiga böcker!
På läsförståelsefronten är det läsningen som är det allra roligaste nu och stordotra har hamnat i slukaråldern. Alla Harry Potter-böcker slukas och läses redan om. Nu inväntar vi att mormor ska komma hit med de sista i serien!!  Vi har lånat det högsta antalet e-böcker vi kan i veckan från hembiblioteket och har också hittat gratis e-böcker, både på svenska och engelska här: http://nanok.com/alf/. Tyvärr hör vi att Linköping kommun troligen ska sluta låna ut e-böcker till våren, vilket är VÄLDIGT tråkigt för oss!! :-(  Fullkomligt förståeligt med de ockerpriser förlagen tar ut för att biblioteken ska "få" låna ut deras böcker, men ändå. Stordotras handstil har förbättrat otroligt eftersom de tvingas skriva av tavlan så mycket i skolan. Men vi har också börjat träna på skrivstil hemma och tangentbordstränat med spel på nätet, t.ex på www.kunskapsstjarnan.se/.

Engelska:
Engelska tränar vi inte extra hemma. På tre månader har stordotra snappat upp en massa både i skolan och i lek med grannarna. Hon pratar och förstår nu flytande engelska. All undervisning i skolan är på engelska och det går fort att lära sig!! Hemma rättar vi ibland lite uttal och pluralformer men mestadels pratar vi engelska när grannungarna är på besök etc. 

Matte: Matte har vi försökt lägga krut på, för det gör inte stordotra frivilligt. Vi försöker göra klart den medhavda matteboken till jul, vi tränar multiplikationstabellen med repetitioner, prov, tärningar, spelkort, i appar (Rekommenderar särskilt 10monkeys Multiplication: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tenmonkeys.multiplication&hl=en där de t.o.m fått till lite spelkänsla vilket annars tyvärr många läroappar saknar!) och så har vi tränat vardagsmatte i recept, fördelning av godisbitar, etc. Vi har gått igenom olika diagramtyper och tittat på tokiga cirkeldiagram på t.ex: http://www.pinterest.com/ktkittykat57/funny-pie-charts-and-graphs/. Vi har ritat egna Venn-diagram och gjort diagramläsningsövningar från nätet och prövat att ändra parametrar, t.ex här:  http://www.topmarks.co.uk/flash.aspx?f=barchartv2  Vi har också tittat på denna fantastiska film för att förstå vad det är man ska ha statistik och diagram till: http://www.gapminder.org/videos/the-river-of-myths/

Historia: Historia är inte stordotra direkt nödbedd att lära sig om. Vi har läst om istid och dinosaurier, stenålder, bronsålder, järnålder och vikingatid. Vi har sett filmer om hur folk bodde och om deras vapen och verktyg. Vi har besökt museum med fynd från pre-stenåldern till stenålder, bronsålder - järnålder. Vi har läst texter och svarat på frågor från material på www.lektion.se. Wikipedia är vår kvällslektyr. Egyptens historia har stordotra frossat i sedan ett besök på Tutankhamonutställningen i Malmö men det tål att läsas lite till och hon läser det mesta hon kommer över och vi har beställt filmmaterial hemifrån från Discovery. Slaveriet är ju aktuellt när vi är här och eftersom vi ju såg slavhandelsplatser när vi var på Zanzibar. Vi har därför läst om Sveriges deltagande i slavhandeln, att vi sålde det mesta av järnet som höll slavarna fångna och som användes som betalningsmedel! Och när vi pratat om lika värde har vi också kommit in på Andra världskriget och nazismen och pratat om Anne Frank, som ju gömde sig i Holland, i ett hus som vi sett när vi varit där, men aldrig gått in i. Något för nästa resa till opa!!.

Religion: Eftersom skolans religionsundervisning är så extremkristen har jag velat väga upp det med andra religioner. I skolan lär de sig massor av detaljer ur bibeln. Hemma har vi läst om hinduism och ritat konstiga gudar därifrån, pratat reinkarnation och kaster. Vi har läst om Egyptens och Vikingarnas gudar och läst nordiska och indiska gudasagor.

Geografi: Vi har pratat om Östergötlands geografi, under sommaren reste vi ju runt till alla ändar för att kunna ha mer verkliga referenser till platserna. Vi har pratat kommunerna och pekat ut dem på blindkartor. Vi har läst om platserna på Wikipedia och i turistbroschyrer på nätet. Vi fastnade också ett tag vid Göta kanal och slussarna och läste om von Platen. Vi har läst ut den medskickade Nils Holgersson-replikan "Pojken och Tigern" och svarat på frågorna som fröken från hemskolan skickat med, spelat landskapsspelet på www.seterra.net och pratat om var vi i familjen varit och bott och gjort i olika delar av landet. Vi har nosat lite på Europakartspel och Europaflaggspel och på Kenya och Kenyas närmsta grannländer. Vi har också skrattat gott åt våra usla gissningar i spelet http://geoguessr.com/ som är kopplat till Google Maps och slumpar fram bilder på platser som man sedan ska gissa var de är på kartan. Det gav mycket tillfällen till diskussion om växttyper, vägkvalitet, existens av berg och hur höga, vägskyltar, hur hus är byggda, vilken sida av vägen man kör, etc.

SO: Vi har läst boken om Barnkonventionen (se: http://www.lyssna.nu/alla-barns-ratt/) och diskuterat orättvisor och lika villkor, barnarbete och barnaga. Vi har pratat om skillnader mellan Kenya och Sverige i hur man lär sig i skolan, hur samhället är uppbyggt och människor lever. Vi har läst Statens medieråds Nosa på nätet och pratat källkritik. http://www.statensmedierad.se/Publikationer/Produkter/Nosa-pa-natet--sagoboken/

NO: Vi har planterat fröer, vattnat, sett det växa och ätit grönsakerna. Vi har fascinerats av vår bananplanta som växer så man kan MÄTA skillnaden mellan morgon och kväll. Vi har läst och pratat, spelat spel, ritat och läst sagor om näringskedjor, näringspyramider och näringsvävar. Många idéer fick vi från Pinterestsidor som denna: www.pinterest.com/mrsallengoods/food-chains-and-food-webs/ Vi har åkt på safari och pratat om växtätare, köttätare och allätare. Vi fick komplettera kedjan med växter och insekter i kompost och förmultnad jord. Vi har en egen kompost runt bananplantans fot, med myror och insekter. Vi har pratat om jord, odlingsjord, vulkanisk jord, vulkaniskt glas, fossiler och stensorter. Vi har sett hur olika typer av jord beter sig vid översvämningar (och hur pappa beter sig när han rusar ut med spade och gräver diken!!). Vi har läst om fotosyntes och cellandning. Vi har gjort fysiska experiment kring varmt och kallt och konstaterat att det är relativt. (Blev väldigt aktuellt när polisen stoppade oss och sa att barnen inte hade tillräckligt med kläder på sig. Mitt i den fantastiska sommarvärmen (för oss (24grader!)), medan de afrikanska barnen är klädda i täckjacka!
Och vi har skådat och läst om solförmörkelser.   

Teknik: Vi har botaniserat i Polhems liv och tittat på det mekaniska alfabetet: http://lillapolhem.tekniskamuseet.se/  Stordotra har också fått en länk (http://scratch.mit.edu/) till datorprogrammeringsprogrammet Scratch, som är utarbetat för barn, där hon försöker göra spel och filmer som lillasystern skrattar gott åt.

Hemkunskap: Sedan vi äntligen förskaffat oss en spis med ugn, samt en fritös och en liten jiko så bakas det och lagas en massa olika rätter, mer eller mindre exotiska som stordotra är med och skapar.

Bild och form: Vi har med oss den här fantastiska boken: http://www.rainbowresource.com/product/sku/052633/ där det finns massor av kreativa idéer och enkla steg för hur man ritar olika saker i olika tekniker. Vi prövar oss fram. Vi har också tittat på bilder av vikingska djurornamenteringar och ska försöka oss på att göra en planch, men vi skissar fortfarande!
Och så julpysslar vi förstås.
  
Musik: Vi har lagt julsånger i varje julkalenderlucka och övar nu till ett luciatåg för grannarna. Vi har köpt en maasaitrumma och försöker träna enkla rythmer på den.

Idrott: Det blir kanske inte så mycket idrott som det borde, men vi går ganska mycket och långa sträckor, vi har varit på gå-safari där man går bland djuren och vi försöker bada och simma i en utomhuspool en bit härifrån varje vecka. I somras tog ju stordotra en massa simmärken för att visa oss att hon skulle klara det där testet som de skulle ha i skolan under hösten.

Ja. Kanske missar vi något viktigt ur läroplanen, men vi får nog med en hel del annat kunskapsbagage att ha i ryggsäcken ändå för en liten klipsk 9-åring som blir stor så fort!





3 kommentarer:

  1. Underbart, Jag är mäkta imponerad - både av er och av Ia!

    SvaraRadera
  2. Jag är också bra imponerad, din reseskildring är underbar. Skriv mera!
    Joanna Jansson

    SvaraRadera
  3. Låter både imponerande och kul!
    Anita

    SvaraRadera