tisdag 14 oktober 2014

Jobbhöst

Jobbat utav helvete.
Nya terminen är up and running. Lingvistikdoktoranderna har presenterat sina forskningsplaner och jag satt i betygskommittén. Jag har blivit bihandledare åt två doktorander. Min favoritkollega Emmanuel Satia har disputerat och jag var med och pepp(r)ade med frågor på övningsdisputationen. Han är skarp denna killen. Forskar om språkanvändning i lagkontexter. Diskursanalys av ordval i fångars brev, i åklagares och advokaters pläderingar och i offer och förövares utsagor.
Och det var intressant att bevittna kenyanska disputationer. Två faktiskt. En litteraturvetenskapsdoktorand gick också upp samma dag. Hans arbete var också intressant; om HIV i kenyansk fiktionlitteratur. Men kvaliteten på avhandlingen var skit och han kunde inte diskutera arbetet. Och frågor som: Vad är forskningsproblemet? och Hur är dina data genererade utifrån din metod?  är väl inte drömfrågor att ha kvar att besvara vid disputationen.
Disputationsförfarandet var intressant.  Det fanns ingen opponent och den externa examinatorn som motsvarar vår opponent var inte på plats. Alla var glada för detta. Den externa examinatorn dyker tydligen endast upp om det är problem med avhandlingen, annars skickar hem en skriftlig genomlysning av arbetet för doktoranden att justera till den slutgiltiga produkten. 
Sen fick jag lära dem att fira också, medtog chips och bubbel då detta var institutionens första disputerande doktorande!! 
 
Nåväl, sedan har de två doktorandkurserna jag ansvarar för dragit igång, samt kursen i akademiskt skrivande för förstaårsstudenter som jag försökt förfina sedan kaoset förra året då de gjorde intervjustudier om hur folk förlorat oskulden och använde kokböcker och kriminalromaner som källor i examinationsuppgifterna. 

I Sverige förbereder mina tre magisterpar sig för sina projekt och då och då försöker jag vara en duktig distansstudiestudent på en kurs i andraspråksutveckling.
Det är mycket nu. Men det är stimulerande så.
Den disputerande i tankepose.

2 kommentarer:

 1. Kära Janna! Underbar bild och tack för allt vad du skriver.
  Väntar nu oroligt på nästa inlägg.
  Hur är det med dig och lilldotra?
  undrar Anita
  din vän Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi mår mycket bättre. Tog malariatest som var negativa och fick ny vettigare antibiotika.
   Lilldotra är redan tillbaks i skolan. Hon är en naturkraft. När hon väl frisknat till lite måste hon sysselsättas annars får hon ett utbrott.

   Radera