onsdag 22 oktober 2014

Mashujaa Day


Den 20:e oktober firar kenyanerna Mashujaa Day, hjältarnas dag. Den firas till minnet av de som kämpade för landets självständighet och frihet från det brittiska kolonialstyret. Själva datumet är valt till minne av britternas fängslande av The Kapenguria Six, sex frihetskämpar som sedan tillbringade åren 1952-1961 i fängelse. Bland dessa fanns Kenyatta som senare blev Kenyas första president. 
Åren före självständigheten 1963 präglades av blod och våld. Under 50-talet deltog Mau Mau-gerillan genom bestialiska mord på alla som kunde tänkas samarbeta med det brittiska styret. Endast ett fåtal européer dog under stridigheterna, men tusentals, kanske hundra tusentals kenyaner miste livet, antingen genom britternas våld eller Mau Mau-gerillans machetas. Britterna slog tillbaka upproret genom att fängsla och tortera miljoner kenyaner i koncentrationlägerliknande arbetsläger runt om i landet. Där begicks krigsbrott, förnedring och monstruösa handlingar som fortfarande ligger till grund för brittiska ursäkter och senast förra året ekonomiska kompensationer för särskilt dokumenterade krigsbrottshandlingar utförda i lägrena.
De sex fångarna som Hjältarnas dag främst syftar på representerar den mindre blodiga och diplomatiska linjen som slutligen ledde Kenya till självständighet. Och av denna anledning bakade jag en tårta, i sann nationalistiska anda med den kenyanska flaggan på.
  • Svart representerar folkets färg. 
  • Röd representerar allt blod som flutit. 
  • Grön representerar Kenyas vackra natur. 
  • Vitt är fredens färg. 
  • Skölden symboliserar stammar och tradition.

    Och till det avslutar vi med Kenyas nationalsång, baserad på en gammal vaggvisa. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar